Susipažįstame su antikine istorija, džiaugiamės gyvenimu, mėgaujamės nuostabiu graikišku maistu!
Menas ir kultūra visur – nuo tūkstantmečių senumo istorijose iki modernių miesto kvartalų. Grožis – saulės šviesa mieste, užliejanti kalvas, senovės paminklai, šiuolaikinis miestas, jūros vaizdas. Graikiška virtuvė su autentišku skoniu, spalvomis, muzika. Gyvybingas gatvės gyvenimas, gyvenimo džiaugsmas ir noras dalintis juo su kitais. Kai kituose Europos miestuose saldžiai miegama, Graikijos sostinėje gyvenimas ima virti tarsi vanduo.
Susipažįstame su antikine istorija, džiaugiamės gyvenimu, mėgaujamės nuostabiu graikišku maistu!
Menas ir kultūra visur – nuo tūkstantmečių senumo istorijose iki modernių miesto kvartalų. Grožis – saulės šviesa mieste, užliejanti kalvas, senovės paminklai, šiuolaikinis miestas, jūros vaizdas. Graikiška virtuvė su autentišku skoniu, spalvomis, muzika. Gyvybingas gatvės gyvenimas, gyvenimo džiaugsmas ir noras dalintis juo su kitais. Kai kituose Europos miestuose saldžiai miegama, Graikijos sostinėje gyvenimas ima virti tarsi vanduo.
Rekomenduojamas savaitgalio planas:
Penktadienis. |
Atskridimas. Vykimas iki viešbučio. Nuo oro uosto iki centro taksi kainos apie 55 EUR. Mūsų pasiūlymas. Jūs galite užsisakyti pervežimą iš oro uosto, pakeliui aplankant Poseidono šventyklą Sounione, papietauti vienoje iš tavernų ant jūros kranto ir tik tada važiuoti iki viešbučio. Prisiregistravus eikite pasivaikščioti po Plaką, Monastiraki. Raskite laiko išgerti frape kavos. Vakare, jei Jūsų viešbutis Plakoje, pasivaikščiokite po Kydatheneono gatvę, išgerkite ouzo vienoje iš kavinių. Rekomenduojame pavalgyti vienoje iš senamiesčio tavernų. Naktinis gyvenimas Atėnuose prasideda apie 12 val. nakties. |
Šeštadienis. |
Aplankykite Akropolį, Akropolio muziejų. Pasivaikščiokite po senamiestį. Būtinai pasižiūrėkite sargybos keitimo ceremoniją Syntagmos aiktėje prie Parlamento rūmų. Vakare, jei norite paklausyti tipiškos graikiškos buzuki muzikos, rekomenduojame užeiti į OLD TAVERNA STAMATOPOULOS. Daug klubų rasite Monastiraki senamiestyje. Mes Jums rekomenduojame užeiti į VENTI CLUB. Pasilinksminimas garantuotas. |
Sekmadienis. |
Aplankykite blusų turgų senamiestyje. Tai išties spalvingas, nuotaikingas reginys. Užeikite išgerti kavos senamiestyje. Gero Jums skrydžio namo! |
Labas | cherete |
Labas rytas (iki vidurdienio) | kalimera |
Labas rytas (po vidurdienio) | kalispera |
Gerai | Endaksy |
Taip | Ne |
Ne | ochi |
Viso gero | ja sas |
Atsiprašau (norint atkreipti dėmesį) | parakalo |
Atsiprašau (norint praeiti) | signomi |
Prašau | parakalo |
Ačiū | efcharisto |
Nėra už ką | parakalo |
Kaip sekasi? | Pos yste, Ti kaneis |
Viskas gerai | Ola kala |
Ačiū gerai,kaip jums? | kala efcharisto esys |
Koks jūsų vardas? | Pos lejeste |
Mano vardas.. | leghome… |
Malonu susipažinti | chero poly |
Aš esu iš Lietuvos | ime apo ti Lithuania |
Ar kalbate angliškai/rusiškai? | milate anglika/rosikos |
Aš nesuprantu | (Then) katalaveno |
Aš nekalbu graikiškai | Then milo elinika |
Kur yra turizmo informacijos centras? | Pu yne to ghrafyo turizmu |
Kur yra muziejus/pilis/miesto centras/parduotuvė/paplūdimys/vaistinė? | Pu yne to musyo/ to kastro/ to kendro tis polis/ i emboriky periochi/ i paralya/ to farmakyo |
Kiek kainuoja? | poso |
Mokėsiu grynais/kortele | tha pliroso tis metritis/ me pistotiky karta |
Kur yra bankas/valiutos keitykla? | Pu yne i trapeza/ghrafyo andalaghis sinalaghmatos/to aftomato michanima analipsis |
Aš pasiklydau | echo chathy |
Apsigyvenau viešbutyje | meno sto… ksenoTHochyo |
Kur yra oro uostas/metro/autobusų/traukinių st.? | Pu yne to aeroTHromio/o stathmos/tu metro/o stathmos ton leoforyon/ o stathmos ton trenon |
Aš vykstu į… | tha… |
Bilietą į vieną pusę/pirmyn ir atgal? | ena aplo isityrio/isityrio me epistrofy |
Prašau mane nuvežti šiuo adresu | parakolo pije nete me se afti ti THiefthinsi |
Kaip nuvykti į miestą? | Pos boro na pao stin poli |
Kur galėčiau rasti taksi? | Pu boro na vro taksy |
Skanaus | kaly oreksi |
Padėkite | voythia |
Atėnų akropolis – statinys turėjęs gynybinę funkciją, pastatytas V a. pr. Kr., ant 156 metrų aukščio kalvos. Įžengus į Atėnų akropolio vidų galima išvysti didžiausius Akropolio vartus, Atėnės Nikės šventyklą, Akropolio muziejų, Parteoną – šventyklą, kurioje buvo saugoma Atėnės Partenės statula, Erchtėjoną – šventyklą, skirtą Atėnei Poliadei ir Erechtėjui – Poseidonui bei kitus statinius.
Akropolio muziejus – Akropolio papėdėje įkurtas Akropolio muziejus pristato įspūdingą kolekciją, kurioje saugomos skulptūros rastos Akropolyje. Garsiausia iš jų – Moschophoros skulptūra, išraižyta 570 metais pr. m. erą.
Dzeuso šventykla – tai šventykla, kurioje iš 104 kolonų dabar yra išlikusios tik 16 ir kurių aukštis siekia net 17 metrų. Šventykla buvo skirta pagerbti galingiausią Olimpo dievą – Dzeusą. Šiuo metu šventykla yra laikoma valstybės saugomu istoriniu paminklu.
Vėjo bokštas – tai seniausias vėjo bokštas visame mieste. Jis laikomas meteorologijos paminklu, kuris buvo pastatytas iš marmuro. Ant bokšto šonų yra vyrų figūros, kurios simbolizuoja 8 vėjus, kurie pučia iš skirtingų pusių.
Adriano biblioteka. Akropolio šiaurinėje pusėje stovinti Adriano biblioteka buvo pastatyta 125 – 132 mūsų eros metais. Jis turi aplink didelį, stačiakampio formos vidinį sodą su tvenkiniu, kurį puošė Atėnės ir Adriano marmurinės statulos. Tuo metu knygos buvo papirusų rulonai. Čia buvo saugoma apie 17000 tokių knygų. Adriano biblioteka turėjo skaityklas ir laisvalaikio praleidimui skirtas zonas.
Syntagma aikštė – tai žinomiausia Atėnų Syntagma aikštė, dar vadinama Konstitucijos aikšte, įsikūrusi prie Parlamento rūmų. Tai mėgstama miesto gyventojų pasivaikščiojimų ir susitikimų vieta. Joje yra gražus fontanas, daugybė statulų ir kelios žaliosios zonos. Verta čia ateiti sekmadienį apie 11 val. ryto. nes tuo metu vyksta vienas labai įdomių ir turistų bei vietinių stebimų pasirodymų – sargybos keitimasis.
Graikiškai virtuvei būdingas gana riebus ir daug prieskonių turintis maistas. Daug nacionalinių patiekalų gaminama iš avienos ir veršienos. Vištienos ir kiaulienos nacionalinėje virtuvėje nedaug. Kepimui beveik visada vartojamas alyvuogių aliejus (Graikijoje auginama daug alyvmedžių). Mažuose restoranėliuose dažnai lankytojams leidžiama užeiti į virtuvę ir ten išsirinkti sau patiekalą.
Tradicinė graikų virtuvė nėra egzotiška: užkandžiaujama įvairiomis daržovių salotomis, lengvais apkepais. Tai ant iešmo kepti nedideli ėrienos ar vištienos gabaliukai, trintos svogūninės daržovės bei žolelės, mėsos ar žuvies troškiniai su daržovėmis.
Populiariausi graikiškos virtuvės patiekalai – ryžių sriuba su kiaušiniu ir citrina (Avgolemono), upės žuvis (Barbuni), daržovių salotos su sūriu, kepti ir ryžiais bei mėsa farširuoti pomidorai (Domates gemistes), krevetės, omarai, kepti baklažanai (Melitsanes), pudingas arba suflė iš makaronų (Pastisijo), žuvų ikrų salotos (Taramosalata). Populiarūs į lietuviškus balandėlius panašūs patiekalai, tik mėsa sukama ne į kopūsto, tačiau į vynuogių lapus. Graikai mėgsta ir šašlykus, keptus kalmarus.
Populiariausia mėsa Graikijoje – ėriena, veršiena, aviena, paukštiena, labai dažnai per šventes kepama ant iešmų, patiekalai su mėsos faršu (apvalūs ar pailgi maltinukai, troškinami arba naudojant mėtas ar cinamoną patiekiami ypatingame padaže), rauginta kiaulės koja. Mėsos faršu su įvairiais priedais įdaromi pomidorai, saldžiosios paprikos, aguročiai. Kiauliena nėra taip populiari. Dažniausiai valgoma liesa kiauliena. Kartais valgoma ir ožkiena.
Populiariausias mėsos ruošimo būdas – kepimas ant grotelių arba ant iešmo. Kepta mėsa dažniausiai tiekiama su įvairiais padažais, šviežiomis daržovėmis ar jų salotomis, keptomis bulvėmis, ryžiais, kukurūzais. Mėgstama troškinta mėsa su įvairiausiais padažais (vyno, kiaušinių, citrinų ir t.t.).
Ypač dažnai graikai gamina maltos arba smulkiai supjaustytos mėsos (Kimades) patiekalus. Maltinukai kepami ant grotelių, troškinami su įvairiais padažais. Iš maltos mėsos gaminamas ir vienas populiariausių bei svetur žinomiausių graikiškų patiekalų – sluoksniuotas maltos mėsos, baklažanų, pomidorų ir sūrio troškinys (Musaka). Faršas dažnai naudojamas įdarams. Nepaprastai populiarios daržovės, įdarytos malta mėsa.
Daugumai mėsos patiekalų ruošti naudojamas alyvų aliejus. Dažnas mėsos patiekalas gardinamas citrinų sultimis ir prieskoniais bei prieskoninėmis žolelėmis: mėtomis, čiobreliais, cinamonu, rozmarinais, bazilikais ir kt.
Žuvis Graikijoje – kasdienis maistas. Gaminama ir patiekiama ji įvairiausiais būdais: karšta ir šalta, kepta, troškinta, įdaryta, sūdyta, džiovinta, marinuota, rūkyta. Labai populiarūs patiekalai iš egzotiškų jūros gėrybių – marinuoti aštuonkojai (Htapodi marinato), įdaryti arba kepti kalmarai (Kalmarakja gemista arba Tiganita), plovas su krevetėmis (Jarides me pilafi), paštetas iš smulkintos žuvies (dažniausiai – tuno), trintų morkų ir svogūnų.
Tradicinėje graikų virtuvėje populiarios įvairios daržovės – baklažanai, artišokai, pomidorai, špinatai, moliūgai, saldžiosios paprikos, taip pat šviežių ir virtų daržovių salotos. Dažnai šviežios daržovės patiekiamos alyvuogių aliejumi, alyvuogėmis, fetos, brinzos sūriu.
Mėsa arba ryžiai vyniojami į marinuotus vynuogių lapus, o delikatesas – balandėliai su raugintais kopūstų lapais, į kuriuos gali būti sukami lęšiai, žirneliai, pupelės.
Tradiciniai graikų desertai – plokščias pyragas su riešutais ir medumi, švieži, džiovinti ar cukruoti vaisiai, jogurtas su medumi. Nepakartojami saldumynai – graikiški pyragėliai su migdolais, sirupu ir medumi.
Graikijoje geriami įvairiausių rūšių vynai, anyžinė degtinė (Ouzo), likeris (Kumkuat), brendis (Metaxa), jaunas vynas (Retsina). Populiarios įvairios žolelių arbatos, graikiška kava (ypač šalta kava Frappe); graikiška – saldesnė, be priedų, o turkiška – su pipirais ir kardamonu). Kava patiekiama su stikline šalto vandens.
Graikijos sostinėje yra nepaprastai platus pasirinkimas vietų, kuriuose galima pavalgyti. Taip, kad vieni gali mėgautis garsiuoju graikų Souvlaki, skania žuvimi viename iš Piraeus žuvies tavernų ar įvairiais ant grilio keptais patiekalais, kurie patiekiami nesuskaičiuojamoje gausybėje grilio restoranų.
Visos graikų maitinimo įstaigos pasižymi draugiška ir neformalia atmosfera, kuriose groja gyva muzika. Kai kuriuose vietose daugiausiai yra aptarnaujami turistai, kitose renkasi šurmuliuojantys vietiniai ir keliautojai. Be vietinės virtuvės, čia taip pat galima rasti įvairių šalių restoranų.
Vietinė virtuvė skiriasi nuo tos, kuri patiekiama užsienio šalyse. Pagrinde gaminama iš paprastų prieskonių, šviežių daržovių ir mėsos.
Pusryčiams graikai retai valgo daugiau nei šviežiai keptą „tiropitas“ – pyragaitis, įdarytas sūriu. Pietus graikai valgo palyginti vėlai, apie 14:00-16:00 val. ir vakarienę apie 22:00-23:00 val. Norėdami numalšinti alkį tarp pagrindinių dienos valgių, kaip užkandį jie valgo souvlaki.
Paprastai tradiciniai patiekalai yra iš keptos mėsos, aštuonkojai, krevetės, kalmarai, sūris, alyvuogės, įdaryti vynuogių lapai, „tzatziki“, baklažanai, dešrelės ir didelės pupelės.
Vakarienei graikų restoranai siūlo tokius patiekalus kaip mousaaka (aviena, baklažanai ir bechamel padažas), „kabob“, Pasticio (ėriuko arba ožkos mėsa su makaronais arba pomidorais), stifado (troškinta jautiena su svogūnais) ir paidakia (kepta aviena arba kapota ožkos mėsa).
Tramvajus, kuris jungia Atėnų miesto centrą (Syntagma aikštę) su pietiniais miesto rajonais. Iš viso yra 5 linijos, 3-oji linija važiuoja šiek tiek skirtingu maršrutus, nes neužsuka į Syntagma aikštę. Darbo dienomis tramvajus veikia 5:10 – 11:58 valandomis, o savaitgaliais – visą parą. Už 1,40 EUR galite keliauti 90 minučių, per tą laiką puikiai galite pasiekti vietinius turgus, didžiulį ir pigų „Eurospar“ prekybos centrą, bei nuvažiuoti iki paplūdimio. Tramvajai šiame mieste labai švarūs, patogūs ir greiti, todėl kelionė jais neprailgsta.
Metro. Nors ir gali būti nelengva perprasti metro sistemą, tačiau juo patogu naudotis. Bilieto kaina 90 min. – 1,40 EUR., 24val. – 4,50EUR., 5 d. – 9,00 EUR. Metro linijų, kuriomis galima susisiekti su oro uostu, bilietas į vieną pusę kainuoja 8 EUR. Taip pat yra 3 dienų turistinis bilietas, kainuojantis 22 EUR. Su šiuo bilietu galite važiuoti iš oro uosto ir į oro uostą. Metro veikia 5:30 – 00:15 valandomis.
Didžiausias tramvajų ir metro pliusas yra tai, kad čia yra automatizuotos bilietų mašinos bei anglų kalba kalbantis personalas.
Oro uosto Express autobusas. Tai autobusai važiuojantys oro uostas – Syntagma aikštė – oro uostas. Bilietus galima įsigyti oro uosto info/bilietų kioske (kuris yra tarp 4 ir 5 išėjimų). Bilieto kaina į vieną pusę – 5 EUR. Autobusas kursuoja kas 15 min. visą parą.
Prostiakos (priemiestiniai traukiniai) jungia Atėnų centrą su „Eleftherios Venizelos“ (Tarptautiniu Atėnų oro uostu), taip pat Corinth miestu, esančiu 84 km. nuo Atėnų. Šia transporto paslauga galima naudotis nuo 6 valandos ryte iki 21 valandos vakaro.
Hellenic Railways Organisation (OSE) leidžia keliauti tarp didžiųjų Graikijos miestų.
Tarpmiestiniai autobusai jungia didžiuosius miestus šiaurinėje Graikijos dalyje ir Peloponeso pusiasalyje.
Vaikai iki 4 metų traukiniais ir keltais keliauja nemokamai, moksleiviams iki 12 metų ir studentams taikoma 50 procentų nuolaida keliaujant keltais, o traukiniais – 25 procentų nuolaida.
Taksi. Atėnuose yra dviejų tipų taksi (abi yra geltonos spalvos). Pirmas tipas: tai radijo taksi, kurie atvyksta tada, kai išsikviečiate. Jos turi kompanijos logotipus ant vairuotojo durelių ir niekada nestoja gatvėje pamojavus ranka, nebent jūs užsisakėte ir čia laukiate. Įsėdimo mokestis – 3 EUR. Mašinos dažniausiai prabangios ir naujos. Vairuotojai dažniausiai bando kalbėti angliškai, tačiau nesitikėkite ilgo pokalbio. Taksi geriausia išsikviesti, jei turite daugybę pirkinių ar norite greičiau nuvykti iš ar į oro uostą.
Kitas taksi tipas yra dažniau pasitaikantis nei pirmasis, tai – gatvės taksi. Reikia pamoti ranka, taksi sustojus pasakyti savo kelionės tikslą ir jei vairuotojui jis tiks, būsite jo dar vienu pakeleiviu. Dažniausiai taksi jau bus pakeleivis, su kuriuos galbūt galėsite susipažinti ir galbūt sužinoti ko nors įdomaus apie lankomą šalį. Geriau nenaudokite šio taksi, jei turite daug pirkinių, nes taksi sustojus, susidarys didžiulė mašinų spūstis.
Didžiausias šių taksi pliusas yra tai, kad jie yra žymiai pigesni. Tačiau reikėtų žinoti, jog šios mašinos dažniausiai yra senesnės, vairuotojai sunkiai kalba anglų kalba, taip pat nereikėtų įsižeisti, jei vairuotojas išgirdęs jūsų kelionės tikslą tiesiog nuvažiuos. Tai yra jų kultūra ir reikia priimti ją tokią, kokia ji yra.
Jei naudositės taksi paslaugomis išbandykite naują programėlę išmaniesiems telefonams – TaxiBeat. Čia galite pasirinkti ir įvertini vairuotoją, patikrinti ar nesumokėjote per daug.
Svarbu žinoti, jog važiuojant taksi iš oro uosto į miesto centrą ar į miesto centrą iš oro uosto, taksi sumokėsite 35 EUR, tai yra įstatymų patvirtintas mokestis.
Atėnuose nėra tokių paslaugų, kaip Uber, Hailo ar Lyft, tačiau jie turi Athens Welcome Pickups. Tai paslauga, kuri sujungia vietinius Atėnus, kurie atvyksta jūsų paimti iš oro uosto ir nuvežti į jūsų norimą vietą. Taip pat vairuotojai dažnai suteikia naudingos informacijos apie miestą. Kaina – 35 EUR. Kaina yra fiksuota ir sumokama prieš įsėdant.
Tai pat čia galima išsinuomoti automobilį. Tačiau tai nėra labai patartina, jei norite atsipūsti ir pailsėti. Atėnai – tai miestas, kuriame gyvena 4 milijonai žmonių ir yra 1,3 milijono transporto priemonių. Tačiau jei norite aplankyti vietas už miesto, kas labai rekomenduojama, siūlome išsinuomoti automobilį.
Kas mėgina pažinti Madridą nuosekliai apžiūrėdamas visus paminklus, įsitikina, kad jų yra per daug. Tai džiaugsmingiausia Europos sostinė, kurios dvasią pajusite vaikštinėdami gatvėmis ir ilsėdamiesi kavinėse ar baruose, kur prie kiekvieno gėrimo paduoda puikių tapas (užkandžių). Tai gali būti marinuoti moliuskai, tortilijos gabalėlis, sūris, kumpis, alyvos ar kiti gardėsiai. Be jų būtų sunku ištverti iki vakarienės, nes restoranai mieste.